Međunarodni dan devojaka u IKT-u

U Klubu poslanika, 24. aprila 2014. godine, održan je Međunarodni dan devojaka u IKT 2014. u organizaciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Cilj ove konferencije je da se mladim devojkama približe informaciono komunikacione tehnologije, mogućnosti koje im se nude prilikom zapošljavanja kao i same primene IKT u karijeri.

Međunarodni dan devojaka u ICT-u

Prvi panel pod nazivom „Svetla budućnost u IKT“ otvorila je državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Tatjana Matić, obratila se prisutnima i istakla da je cilj i želja da se što više mladih devojaka zainteresuje i opredeli za informaciono komunikacione tehnologije i telekomunikacije. Takođe je naglašeno da će do 2020. godine u Evropskoj uniji biti otvoreno između 700 i 900 hiljada radnih mesta u IKT sektoru. U ovom trenutku žene čine 30% od ukupnog broja zaposlenih prema Evropskim statistikama, a cilj je da se kod nas dostigne taj prosek.

Međunarodni dan devojaka u IKT-u

Kroz inspirativna predavanja, trinest uspešnih žena iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, mlade devojke su imale prilike da dobiju više informacija o zanimanjima u ovoj oblasti, benefitima koje oni nude i mogućnostima da jednog dana dobiju priliku da rade na velikim projektima. Zajedničko mišljenje je da je IKT oblast koja može da pruži mnogo mogućnosti, sastavni je deo naših života, menja naš način života i poslovanja, ali zahteva konstantno učenje i informisanje.

Međunarodni dan devojaka u IKT-u

Za buduće studentkinje ovo je bila prilika da naprave prve kontakte sa ženama koje su u ovoj oblasti sa uspešnim karijerama, a koje rade u državnoj upravi, obrazovanju, privredi i preduzetništvu. Kroz priče, razgovore i diskusiju učesnice su želele da ohrabre i podstaknu devojke da kao svoj konacni izbor odaberu IKT struku.

Ovaj dan se obeležava četvrti put za redom, inicijativa je potekla od Republike Srbije, a predlog je prihvaćen od strane Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) 2010. godine.

Predstavnici Centra za razvoj Arhivskih tehnologija su prisustvovali ovom skupu.

PRATITE CERAT
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • RSS Feed
HOSTING PARTNER

mainstream

TELCO PARTNER

Orion Telekom

Uključite se u rad centra!

Popunite pristupnicu

Centar za razvoj arhivskih tehnologija je strateški partner Udruženja e-Razvoj.

Udruženje e-Razvoj

Udruženje e-Razvoj je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano 25.03.2010. godine na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja informacionog društva.

Document Storage Center

Osnovna delatnost kompanije Document storage center je upravljanje poslovnom arhivom sa najvišim bezbedonosnim standardima na ovim prostorima.
Kompanija pruža usluge: Fizičkog skladištenja dokumentacije, Elektronskog upravljanja dokumentacijom, Sređivanje registraturskog materijala, Skeniranje i digitalizacija dokumenata, Poverljivo uništavanje dokumentacije.