U Beogradu je, nastupom robota koji govori, svečano otvoren Sajam inovacija u DKC „Majdan“ koji je okupio više od 40 izlagača iz regiona.

Sajam je deo projekta „Pokaži nešto novo“ i imao je za cilj razvoj ekonomije baziran na znanju. Zamišljen je kao mesto interakcije i uspostavljanja novih saradnji i partnerstava između tradicionalnih grana i inovativnih područja.

Sajam je organizovalo  Udruženje građana „Lokalna samoorganizacija“ pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, a u partnerstvu sa Gradskom opštinom Savski venac i DKC „Majdan“.

Nakon robota, publici su se obratili ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović.

Ministar Popović je pohvalio organizaciju sajma i naglasio da najbolji resurs koji Srbija ima jesu talentovani mladi ljudi i odlični tehnički fakulteti: „Srbija ima najbolje mlade inženjere i veliku mogućnost u razvoju inženjerstva. Moramo da pratimo svetski trend i tržište rada, gde se pojavljuju potpuno nove profesije. Za dve i po godine uvećali smo budžet za inovacije Srbije deset puta“.

U poslednje dve godine, kako navodi ministar, uloženo više od 80 miliona evra u dva najmodernija naučno-tehnološka parka koja su u izgradnji, u Novom Sadu i Nišu, kao i da se ulaže u novu zgradu Fakulteta organizacionih nauka.

Takođe, država ulaže u Institut za fiziku u Zemunu gde se gradi projekat „Verokio“, a gradi se i nova zgrada i nova oprema za jedan od najboljih evropskih instituta koji je dobio najbolji grant na konkursu „Horizon 2020“, a reč je o Institutu „Biosens“ iz Novog Sada.

Popović je takođe izneo podatak da je u ovoj godini otvoreno i osam malih inovacionih start-ap centara u gradovima koji nemaju fakultete odnosno univerzitete.

Vlada Srbije je, naglašava, zacrtala kao plan da budući razvoj ekonomije u Srbiji bude zasnovan na inovacijama i na digitalizaciji. Ministar ističe da je danas u svetu teško objasniti koliki doprinos su današnjem razvoju svih digitalnih elemenata koje koristimo doprineli srpski velikani – Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković.

Irena Vujović je svim učesnicima poželela uspešnu realizaciju poslovnih ideja i dodala da Opština Savski venac rado podržava takve projekte koji su okrenuti budućnosti i razvoju zasnovanom na znanju, inovacijama i preduzetništvu.

„Posvećujući veću pažnju novim tehnologijama, digitalizaciji i robotici, sasvim sigurno pravimo veliki korak napred u stvaranju prosperitetnijeg i ekonomski razvijenog društva. Kao opština želimo da pratimo politiku Vlade Srbije i Grada Beograda kada je razvoj inovacija i IT sektora u pitanju, a sve sa ciljem poboljšanja životnog standarda i otvaranja novih radnih mesta za naše građane“, rekla je Vujovićeva.

Centar za razvoj arhivskih tehnologija je učestvovao na sajmu inovacija. Pored štanda, na kome smo mnogobrojne posetioce uputili u to šta CERAT-a zapravo radi, održali smo i prezentaciju koja je obuhvatila sledeće oblasti:

Prezentacija je približila posetiocima pojam digitalne transformacije o kome se poslednjih godinu dana mnogo govori i učinila ga dostupnijim i razumljivijim.

SAJAM INOVACIJA 2019: Partnerstvo tradicije i inovacija