Završena je devetnaesta Sinergija – jedan od najvećih tehnoloških i biznis događaja u regionu. Pod sloganom „Otključajmo budućnost“ („Unlock the future“) Sinergija je još jednom otvorila vrata budućnosti i pokrenula pitanja šta nam donosi savremeno digitalno okruženje i kakav će uticaj imati na društvo, ekonomiju i pojedince.

Prvi dan

Osnovne teme predavanja i praktičnih demonstracija, prvog tehničkog dana konferencije, prikazivale su aktuelne tehnologije iz ugla pokretača poslovne transformacije i društva zasnovanog na inovacijama. Uz gotovo neograničene resurse, koje nudi cloud tehnologija, ali i sve dinamičniji razvoj veštačke inteligencije – svedoci smo brzih i sveobuhvatnih promena svih grana industrije.

U tom kontekstu učesnici Sinergije su se složili da je konstantna i održiva digitalizacija svih segmenata društva najvažniji preduslov konkurentnosti, kako u digitalnoj sadašnjosti koju živimo, tako i budućnosti za čiji ćemo izgled biti sami odgovorni. Sinergija 19 otvorena je uvodnim izlaganjem Željka Vujinovića, direktora kompanije Microsoft u Srbiji.

Uz poverenje koje nam partneri i korisnici ukazuju, digitalna transformacija je i pojedince i biznise učinila još produktivnijim. Ono o čemu smo pričali pre nekoliko godina danas je stvarnost, živimo u svetu koji je digitalizovan i realnosti sa najsavremenijim tehnologijama koje Microsoft nudi korisnicima. Srbija danas ide u korak sa mnogo naprednijim zemljama sa aspekta digitalizacije i primene novih tehnologija, i mi više ne govorimo o viziji veštačke inteligencije, već možemo da se pohvalimo sa nekoliko realnih komercijalnih projekata iz ove oblasti koje trenutno sprovodimo u našoj zemlji. Microsoft će nastaviti da radi na tome da pomogne u napretku i digitalizaciji svih segmenata života“, rekao je Vujinović.

Drugi dan

Drugi tehnički dan konferencije pokrio je teme vezane za Artificial Intelligence (veštačku inteligenciju), Data Science, Business Solutions, Data Platform & Business Intelligence, Developer Platform, IoT,  Modern Business, Open Source, Productivity & Mobility, Security & Identity, User eXperience, Mixed Reality & Games, i druge zanimljive IT oblasti.

Treći dan

Treći konferencijski dan – bio je posvećen biznis korisnicima i kroz panel diskusije i interesantna keynote predavanja sumirao je  ključne korake koji nam predstoje u daljem razvoju savremenog digitalnog okruženja za život i rad, iz vizure učesnika i kreatora regulatornog, privrednog i obrazovnog ambijenta Srbije.

Članovi Centra za razvoj arhivskih tehnologija prisustvovali su ovoj konferenciji i sagledali sve prilike koje je Microsoft otkrio promocijom novih servisa a o kojima će više biti reči u sledećim tekstovima.

Sinergija 2019: Moderne tehnologije su ključ budućnosti